Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NASA komt met uitdaging: ontwerp een toilet voor op de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op zoek naar een nieuw ontwerp voor een toilet dat kan worden gebruikt in de ruimte en op het oppervlak van de maan. Daarvoor hebben ze een ontwerpwedstrijd opgezet voor jong en oud.
Door NU.nl

Het toilet moet aan een aantal voorwaarden voldoen: het moet door astronauten gebruikt kunnen worden op de maan waar een lichte vorm van zwaartekracht is, en in gewichtloze toestand tijdens ruimtereizen. Ook moet het toilet geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen.

NASA is bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe maanmissie in 2024. Tijdens die missie zal de eerste vrouwelijke astronaut voet op de maan zetten.

NASA en innovatieplatform HeroX hebben een waslijst aan specificaties online gezet waar het toilet aan moet voldoen. Het toilet moet licht, stil en compact zijn, maar ook zuinig omgaan met zowel elektriciteit als water. Astronauten moeten er tegelijkertijd op kunnen poepen en plassen.

Beste ontwerp krijgt 20.000 dollar

Het toilet moet idealiter geschikt zijn om twee astronauten veertien dagen van dienst te zijn zonder dat het gaat stinken. Het ontwerp krijgt bonuspunten als een astronaut kan overgeven zonder dat hij het hoofd in het toilet hoeft te steken.

Serieuze ontwerpen maken kans op geldprijzen tot 20.000 dollar (bijna 18.000 euro) en de kans dat het ontwerp ook daadwerkelijk zal worden geproduceerd. Maar ook kinderen worden nadrukkelijk uitgenodigd om hun ideeën in te leveren.

Ontwerpers hebben tot 17 augustus de tijd om hun idee voor een ruimte- en maantoilet in te dienen.


Lees meer over:

OpmerkelijkNASAHeelal en ruimtevaart

Aanbevolen artikelen