Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
COVID-19, smartphone, coronavirus, mondkapje

Twentenaren kunnen corona-app van overheid vanaf woensdag testen

De corona-app van de overheid wordt vanaf woensdag 1 juli getest in de regio Twente, maakt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag bekend in een Kamerbrief. Gebruikers van de app moeten gewaarschuwd kunnen worden als zij in de buurt zijn geweest van een met het coronavirus besmette gebruiker.
Door NU.nl

Vanaf 1 juli wordt de dan beschikbare versie van de corona-app getest met een representatieve groep van ongeveer duizend mensen uit de regio. Tijdens de tests wordt uitgezocht of de app technisch werkt en gebruikers het ontwerp van de app snappen. Donderdagmiddag wordt meer informatie over deze tests naar buiten gebracht.

Ook wordt met specifieke doelgroepen getest op bepaalde thema's als toegankelijkheid, privacy en beveiliging. Daarnaast wordt met GGD's bekeken hoe de app goed kan aansluiten op het reguliere contactonderzoek.

Later wordt op grote schaal getest om na te gaan of de app mensen, die ongemerkt besmet zijn geraakt, daadwerkelijk succesvol kan waarschuwen.

Het ministerie heeft de corona-app op 8 juni al in verschillende omstandigheden getest. Op een terrein van Defensie werden onder meer de situatie op een metrostation, in een bioscoop en op een markt nagebootst. Mede op basis van deze scenario's wordt bepaald hoe de technische parameters van de app worden ingesteld en wanneer mensen dus gewaarschuwd worden.

Corona-app is 'bijna af'

De Jonge zei woensdagavond tijdens de persconferentie dat de app inmiddels "bijna af" is. Volgens hem is de applicatie een belangrijke toevoeging op contactonderzoek. De minister verwacht half juli te kunnen beslissen hoe en wanneer de app landelijk beschikbaar wordt.

Daarnaast is Nederland in gesprek met andere Europese landen die corona-apps ontwikkelen om uit te zoeken hoe de verschillende apps kunnen samenwerken. Het doel is dat mensen die in een vakantieland in contact zijn geweest met een besmette persoon daar ook bericht van kunnen krijgen als ze terug zijn in Nederland.

Een eerste groep landen, waaronder Duitsland, Nederland, Italië, Ierland en Polen, gaat dit naar verwachting begin juli testen, schrijft De Jonge in zijn Kamerbrief.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

Aanvulling: Dit artikel is aangevuld met informatie die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdagochtend naar buiten heeft gebracht.


Lees meer over:

TechCoronavirus

Aanbevolen artikelen