Videobeldienst Zoom gaat ook aan gratis gebruikers een sterkere vorm van beveiliging aanbieden. Dat maakt het bedrijf woensdag bekend op zijn blog. Zoom komt daarmee terug op de eerdere beslissing om alleen de gesprekken van betalende gebruikers te versleutelen.

Volgende maand brengt Zoom een bèta uit van de zogenoemde end-to-endencryptie voor zowel gratis als betalende gebruikers. Dit is een sterke vorm van beveiliging waarbij informatie van begin tot eind versleuteld is. Hierbij hebben alleen de verzender en ontvanger van een gesprek toegang tot de inhoud. Chatapps zoals WhatsApp hebben dit standaard ingeschakeld om tegemoet te komen aan de privacy van gebruikers.

Begin juni zei Zoom nog dat de gratis gesprekken van gratis klanten niet versleuteld zouden worden. De reden daarvoor was dat autoriteiten dan zouden kunnen ingrijpen als er misbruik wordt gemaakt van het platform. Alex Stamos, beveiligingsadviseur bij Zoom, schreef op Twitter dat met misbruik bijvoorbeeld kindermisbruik of oproepen tot haat wordt bedoeld.

Zoom schrijft nu dat gratis gebruikers die gebruik willen maken van de versleuteling eenmalig gevraagd wordt om hun telefoonnummer te verifiëren via een sms. "Veel toonaangevende bedrijven voeren vergelijkbare stappen uit bij het maken van accounts om zo het massale aanmaken van accounts die misbruik maken van het platform te verminderen", aldus Zoom.