Ook Microsoft heeft zich donderdag uitgesproken tegen de levering van gezichtsherkenningssoftware aan de politie in de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt de software niet te willen verkopen zolang er geen duidelijke nationale wet is opgesteld voor het gebruik van de technologie.

Onlangs maakte Amazon al bekend een jaar lang geen gezichtsherkenningssoftware aan de politie te leveren. Ook dat bedrijf wil dat er wetgeving komt, zodat het gebruik van de technologie kan worden gereguleerd. "We hopen dat dit het Congres genoeg tijd zal geven om passende regels op te stellen", aldus het bedrijf.

In de afgelopen tijd ontstonden zorgen over de inzet van gezichtsherkenning. Na de dood van George Floyd, die overleed doordat een agent diens knie minutenlang in zijn nek had gedrukt, is in de Verenigde Staten massaal gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. De angst bestaat dat gezichtsherkenning onterecht tegen demonstranten kan worden gebruikt.

Daarnaast zeggen critici dat het op grote schaal herkennen van gezichten in strijd is met burgerrechten en de privacy. De techniek zou daarnaast minder goed vrouwen en zwarte mensen kunnen herkennen.

IBM maakte eerder deze week bekend helemaal te gaan stoppen met de ontwikkeling van technologie voor gezichtsherkenning. Het bedrijf zegt dat de technologie wordt gebruikt voor onder meer massasurveillance en etnisch profileren.