In Nederland zijn in de steden Den Haag, Amsterdam en Capelle aan den IJssel servers uit de lucht gehaald die werden gebruikt om illegaal materiaal aan te bieden van bekende tv-kanalen en videodiensten. Dat meldt het Openbaar Ministerie aan NU.nl, naar aanleiding van een bericht op de website.

De servers werden gehuurd door een criminele organisatie, die vooral vanuit Spanje te werk ging. In Nederland is één persoon als verdachte aangemerkt. Hij wordt niet vastgehouden.

Het offline halen van de Nederlandse servers was onderdeel van een grote, gecoördineerde actie in Europa die namens Eurojust verliep. Daarbij werden in totaal vijftig servers uit de lucht gehaald. Dat gebeurde naast Nederland in België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Polen en Spanje.

In Spanje, Denemarken, Zweden en Duitsland werden daarnaast elf verdachten gearresteerd voor het aanbieden van illegale content. Met de illegale dienst die zij aanboden, konden afnemers tegen een kleine vergoeding naar het aanbod van onder meer Netflix, Amazon Prime Video en HBO kijken.

Na de actie hebben naar schatting twee miljoen klanten geen toegang meer tot de illegale video's.

Naast de aanhoudingen werd op vijftien locaties onderzoek verricht. Daarbij werden onder meer luxe auto's, juwelen, cash en cryptogeld ter waarde van zo'n 4,8 miljoen euro in beslag genomen. In totaal zou de organisatie zeker 15 miljoen euro aan de praktijken hebben verdiend.