De politie heeft vijf verdachten aangehouden voor het op grote schaal oplichten van voornamelijk ouderen, maakt het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag bekend. Er kwamen in totaal meer dan tweehonderd aangiftes tegen de verdachten binnen. Zij zouden ruim 4 miljoen euro hebben buitgemaakt.

Het gaat om een 21-jarige man uit Amersfoort, een 30-jarige en een 23-jarige man uit Veendam en een 23-jarige man en 25-jarige vrouw uit Hilversum. Ze worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen.

De verdachten benaderden bewust oudere mensen en deden zich voor als medewerkers van een bank. Ze adviseerden de slachtoffers geld naar een zogenaamde veilige rekening over te maken omdat er bijvoorbeeld een hack zou dreigen.

Omdat het overboeken van de geldbedragen de verdachten niet snel genoeg ging, kregen de slachtoffers het advies Teamviewer te installeren. Dat is een programma waarmee een gebruiker vanaf een ander apparaat met het scherm van een computer mee kan kijken. Vervolgens hielpen de verdachten deze oudere mensen het geld over te boeken van hun bankrekeningen.

Schade varieert van 10.000 tot 100.000 euro

Het geld van de slachtoffers kwam terecht op rekeningen van zogenoemde geldezels, mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen voor criminelen. De ouderen waren hun geld dus kwijt.

"Voor slachtoffers die, goed van vertrouwen, hun geld overmaken naar een valse website, zijn de gevolgen heel erg. De schrik, schade en rompslomp zijn groot", aldus het OM. De bedragen die werden gestolen, varieerden van 10.000 tot 100.000 euro.

Op 18 mei werden de eerste twee verdachten aangehouden, de andere aanhoudingen volgden dagen later. Bij de doorzoekingen in hun woningen werden een groot geldbedrag, dure merkkleding, auto's, simkaarten, telefoons en computers in beslag genomen.

De verdachten zitten alle vijf in voorarrest. Het onderzoek is nog niet afgerond; het OM sluit meerdere aanhoudingen niet uit.