Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Trump wil wetgeving die socialemediabedrijven beschermt afzwakken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waardoor wetgeving die socialemediabedrijven beschermt wordt afgezwakt of opgeheven. Trump ligt in de clinch met Twitter omdat het bedrijf twee van zijn berichten voorzag van een label dat waarschuwde voor mogelijk misleidende informatie.
Door NU.nl/Reuters

Huidige Amerikaanse wetgeving zorgt er onder meer voor dat bedrijven als Twitter en Facebook niet verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers uploaden. De bedrijven mogen namelijk niet als uitgevers van deze uitspraken worden gezien.

Trump wil dat de bedrijven verantwoordelijk worden gehouden voor keuzes die zij maken over inhoud die op de sociale media wordt geplaatst. De president heeft minister van Justitie William Barr de opdracht gegeven nieuwe wetgeving op te stellen. Critici betwijfelen of het besluit van Trump juridisch houdbaar is.

De actie van Trump volgt op het besluit van Twitter om labels toe te voegen aan twee van berichten van hem. Deze labels wijzen erop dat de berichten mogelijk onwaarheden bevatten. In de twee betreffende tweets beweerde de president dat stemmen per post fraudegevoelig is.

Dat zei hij naar aanleiding van het besluit van de Californische gouverneur om alle geregistreerde kiezers in zijn staat vanwege de coronacrisis te voorzien van een stembiljet voor de presidentsverkiezingen in november.


Lees meer over:

Verenigde StatenSociale mediaDonald TrumpTech

Aanbevolen artikelen