De webbrowser Google Chrome gaat zware advertenties die veel van het netwerk vragen vanaf augustus blokkeren. Google wil daarmee voorkomen dat accu's snel leeg raken en gebruikers snel door hun databundels heen zijn, schrijft Chrome donderdag in een blogpost.

Chrome schrijft kort geleden te hebben ontdekt dat een klein deel van de advertenties in de browser een onevenredig deel van de batterij- en netwerkgegevens van gebruikers verbruikt, zonder dat zij daarvan op de hoogte zijn.

Het gaat daarbij om advertenties die bijvoorbeeld cryptomunten minen of slecht geprogrammeerd zijn. "Dat kan de levensduur van de batterij verkorten, netwerken overbelasten en geld kosten", aldus Chrome.

Google stelt daarom limieten in. Een van deze beperkingen is dat advertenties niet meer dan 4 MB aan netwerkdata mogen gebruiken. Ook mogen de advertenties niet te lang de processor belasten.

Volgens Google overschrijdt maar 0,3 procent van alle advertenties de limieten. Toch zijn die goed voor 27 procent van alle netwerkdata en 28 procent van de CPU-tijd (procestijd) die alle advertenties samen vereisen.

Chrome gaat de komende tijd experimenteren met de aanpassing en geeft adverteerders de tijd om hun advertenties op de limieten af te stemmen. Advertenties die daar in augustus niet aan voldoen, worden geblokkeerd.