Een oma moet binnen tien dagen de foto's van haar kleinkinderen die ze op Facebook en Pinterest had geplaatst verwijderen, zo heeft de kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland woensdag bepaald.

Vanwege een ruzie hadden de moeder van de kinderen en de oma al ruim een jaar geen contact meer met elkaar. Toen de moeder ontdekte dat de foto's van haar kinderen op sociale media stonden, sommeerde ze de grootmoeder deze te verwijderen.

Het publiceren van de foto's van de kinderen op sociale media zou volgens de moeder "ernstige inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer maken". De oma gaf echter meerdere keren geen gehoor aan het verzoek, waarna de moeder naar de rechter stapte

De oma erkent dat zij in het verleden foto's van haar kleinkinderen op haar Facebook-pagina heeft geplaatst, maar zegt dat zij de privacy van haar kleinkinderen respecteert en dat zij op één foto na inmiddels alle foto's van Facebook heeft verwijderd. Tijdens de rechtszaak bleek dat ze ook nog een foto van haar kleinkinderen en hun moeder op een oud Pinterest-account had staan.

Ze verzocht de rechter of zij alleen de ene foto op haar Facebook-pagina mocht laten staan, omdat zij een bijzondere band heeft met het kind, dat een aantal jaren bij zijn oma en opa gewoond heeft.

50 euro boete per dag

De oma had geen toestemming van de moeder van de minderjarige kinderen om de foto's te plaatsen. Daarmee overtrad de grootmoeder volgens de rechter de privacywet.

Ze moet de twee foto's van haar kleinkinderen binnen tien dagen van Facebook en Pinterest verwijderen, oordeelde de rechter. Als ze dat niet doet, moet ze een dwangsom van 50 euro per dag dat de foto's online staan betalen, met een maximum van 1.000 euro.