Bij een inbraak in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) op 18 april zijn harde schijven met daarop de gegevens van zevenhonderd patiënten gestolen, bevestigt een woordvoerder van het UMC Utrecht.

In totaal zijn tien computers van de polikliniek interne geneeskunde en de polikliniek allergologie opengebroken. De dieven namen de harde schijven, processoren en geheugenbanken uit de computers mee.

Twee van de computers waren noodcomputers, die alleen worden gebruikt als bijvoorbeeld het IT-systeem uitvalt. Het ziekenhuis heeft via de noodcomputers dan toegang tot medische gegevens en persoonsgegevens van patiënten die op dat moment behandeld worden.

Op de twee noodcomputers stonden de gegevens van zevenhonderd patiënten. Het gaat hierbij om een deel van het medisch dossier en het burgerservicenummer van de patiënten.

De gegevens zijn afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Op de overige acht computers stonden volgens de woordvoerder geen patiëntgegevens.

Het UMC Utrecht heeft aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht van het datalek. Patiënten worden door het ziekenhuis geïnformeerd over de diefstal.