Bij twee verschillende zendmasten in Den Haag heeft in de nacht van zondag op maandag brand gewoed, bevestigt de Veiligheidsregio Haaglanden aan NU.nl. Het gaat om zendmasten aan de Jaap Edenweg en aan de Laan van Poot. De branden werden kort na elkaar gemeld.

Agenten hebben de plaatsen delict afgezet. Ook is er een politiehelikopter uitgevlogen.

De mast aan de Jaap Edenweg betrof een C2000-mast, die wordt gebruikt voor communicatie tussen hulpdiensten.

De politie kan nog niet bevestigen of het om brandstichting gaat, maar doet wel onderzoek in de omgeving. Het is ook nog onbekend hoe groot de schade is.

Sinds begin april meerdere branden gesticht

Sinds begin april zijn er meerdere branden gesticht of pogingen hiertoe gedaan bij zendmasten in heel Nederland. De eerste van de reeks was op 3 april in de Gelderse plaats Beesd. Tot nu toe zijn drie verdachten aangehouden: één voor brandstichting in een zendmast in Groningen en twee voor brandstichting in Dronten. Over het motief van de verdachten is vooralsnog niets bekend.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vermoedt dat er sprake is van extremistische protestacties tegen de komst van het 5G-netwerk.

De impact van brand in een zendmast kan groot zijn, waarschuwt de politie. Een brand kan er bijvoorbeeld toe leiden dat het telefoonnetwerk uitvalt, waardoor ook hulpdiensten niet meer bereikbaar zijn via 112.

Waarom gezondheidsrisico's 5G moeilijk te bewijzen zijn
234
Waarom gezondheidsrisico's 5G moeilijk te bewijzen zijn