Een lek in de e-mailapp van Apple voor iPads en iPhones heeft volgens het bedrijf niet geleid tot misbruik. Apple zegt geen aanwijzingen te hebben dat dit is gebeurd en dat het lek geen direct risico voor gebruikers vormt.

Eerder deze week bevestigde het bedrijf dat er een lek in de software zat en dat er een update is om het probleem te verhelpen.

De kwetsbaarheid werd ontdekt door het Amerikaanse bedrijf ZecOps. Het lek zou geactiveerd worden door het slachtoffer via de Mail-app een bericht te sturen dat veel werkgeheugen vraagt. De app zou dan trager worden of vastlopen en opnieuw gestart moeten worden. Dat zou voor hackers het moment zijn om informatie uit de Mail-app te stelen.

Volgens ZecOps wordt het lek sinds januari 2018 actief misbruikt. Apple ontkent dat. "Op basis van de aangeleverde informatie concluderen we dat de problemen niet tot directe risico's voor gebruikers leiden", schrijft het bedrijf.

"De onderzoeker ontdekte drie problemen in de Mail-app, maar daarmee kun je de beveiliging van de iPhone en iPad niet omzeilen. We hebben geen aanwijzingen dat klanten via deze weg zijn aangevallen."

ZecOps heeft daar niet op gereageerd. Het is niet duidelijk wanneer Apple de beloofde update uitbrengt.