Zaterdag presenteren de zeven bedrijven en organisaties die zijn doorgedrongen tot de voorselectie van een corona-app hun ideeën aan het publiek. Het programma duurt van 9.30 uur tot 17.30 uur en is deels live via NU.nl te volgen. Dit is wat je moet weten.

Corona-apps?

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde op 7 april aan dat het kabinet apps wil inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Vrijdag werd bekendgemaakt dat zeven bedrijven en organisaties tot de voorselectie behoren. Zij presenteren hun ideeën zaterdag en zondag aan het publiek, dat feedback kan geven.

Het hele programma van zaterdag is via NU.nl en op YouTube te volgen.

Het programma van zaterdag 18 april:

  • 9.45 - 10.00 uur: Opening
  • 10.00 - 11.00 uur: Elk team presenteert kort zijn idee
  • 11.00 - 12.00 uur: Nabeschouwing
  • 12.00 - 14.45 uur: Paneldiscussies (doelmatigheid, privacy en veiligheid)
  • 14.45 - 16.00 uur: Pauze
  • 16.00 - 17.00 uur: Vragensessie en nabeschouwing
  • 17.00 - 17.30 uur: Presentatie alle teams

Wat is het doel van de presentaties?

De zeven partijen moeten zaterdag en zondag laten zien dat zij een voorstel hebben voor een app die nuttig kan zijn in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast moet de app aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het gebruik niet herleidbaar zijn tot individuen. Ook mag de gebruikte data niet centraal worden opgeslagen.

Het idee is dat wetenschappers, experts en burgers de apps kunnen bekijken en vragen kunnen stellen. Het gebruik van een app door een overheid kan namelijk ingrijpend zijn. Op deze manier wil de overheid gehoor geven aan zorgen op dit gebied.

Is dat genoeg?

Volgens een aantal critici niet. Een aantal organisaties en deskundigen vinden dat het proces veel te snel gaat. Er zitten twee weken tussen het moment dat De Jonge aankondigde dat de overheid apps wil inzetten en aanstaande dinsdag - het moment dat het besluit erover bekend wordt gemaakt.

Vrijdag maakten een aantal deskundigen van de coalitie Veilig Tegen Corona bekend afstand te nemen van de voorselectie. Deze groep adviseerde het ministerie samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD over de voorwaarden waaraan een app zou moeten voldoen, maar zagen dat niet terugkomen in de geselecteerde apps.

Komt er sowieso een app?

Dat staat nog niet vast. In theorie kan van elk van de zeven apps na dit weekend geconcludeerd worden dat die niet aan de voorwaarden voldoet. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens houdt een oogje in het zeil. De toezichthouder maakt maandag bekend of de apps aan de privacywetgeving voldoen.

Minister De Jonge maakt dinsdag bekend of het kabinet een app gaat inzetten. Dan wordt ook bekend hoelang het duurt voordat de app aangeboden wordt. Het installeren van de app wordt niet verplicht, zei premier Mark Rutte vrijdag.

Live: Kijk mee naar de presentaties van de corona-apps
1
Live: Kijk mee naar de presentaties van de corona-apps

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.