WhatsApp beperkt de mogelijkheden voor het doorsturen van berichten, meldt de chatdienst dinsdag in een blogbericht. Als een gebruiker een bericht ontvangt dat minstens vijf keer is doorgestuurd, dan kan deze ontvanger dat bericht voortaan nog maar naar één gebruiker per keer doorsturen.

De beperking wordt opgelegd om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Begin 2019 deed WhatsApp dat ook al in India. Daar kon een bericht nog maar naar maximaal vijf gebruikers doorgestuurd worden.

Doorgestuurde berichten zijn op WhatsApp te herkennen aan het label met een pijltje en de tekst 'Doorgestuurd'. Als het label van twee pijltjes is voorzien, is het bericht meer dan vijf keer doorgestuurd.

"We hebben gezien dat er meer berichten worden doorgestuurd en gebruikers vertellen ons dat dat overweldigend kan zijn", schrijft WhatsApp. "Ook kan het doorsturen van berichten bijdragen aan de verspreiding van desinformatie. We vinden het belangrijk dat dit soort berichten minder snel gedeeld worden, zodat WhatsApp een plek blijft voor persoonlijke gesprekken."

Eind maart riep WhatsApp gebruikers al op om niet zomaar berichten over het coronavirus door te sturen. "Denk na over de berichten die je ontvangt, omdat niet alles wat naar jou verstuurd wordt over het virus klopt", schreef het bedrijf. "Als je niet zeker weet of iets waar is, stuur het dan niet door." Daarnaast test het bedrijf een functie waarmee gebruikers de inhoud van een bericht eenvoudig kunnen googelen.