Facebook heeft een video van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwijderd vanwege het verspreiden van onjuiste informatie over het coronavirus, bevestigt het bedrijf aan de BBC. De video is verwijderd omdat de beelden kunnen leiden tot fysieke schade, wat in strijd is met Facebooks beleid.

In de video zei Bolsonaro, die de coronapandemie afdoet als "een griepje", onder meer dat de medicinale stof hydroxychloroquine "in alle gevallen" werkt tegen COVID-19, terwijl er nog geen definitief middel tegen de ziekte bestaat.

Ook Twitter heeft twee video's van Bolsonaro omtrent het coronavirus verwijderd. Op de beelden was te zien hoe de Braziliaanse president de coronacrisis bagatelliseert en stelt dat de mens er geen invloed op zou kunnen uitoefenen. "Er gaan mensen dood, maar dat is aan God", zei hij.

Facebook, Twitter en andere sociale media kampen met verschillende onjuiste berichten over het coronavirus. NU.nl zet veel gedeelde onjuiste informatie op een rij in de rubriek NUcheckt.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.