Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Duitsland werkt aan app die bijhoudt met wie je in contact komt

Duitsland wil op korte termijn een app ontwikkelen die bijhoudt met wie een smartphonegebruiker in contact is geweest, meldt Reuters maandag. Het land treedt daarmee in de voetsporen van Singapore.
Door NU.nl

De Singaporese app registreert via bluetooth wanneer de smartphone in de buurt van een andere telefoon is. Mocht de eigenaar van de smartphone het coronavirus blijken te hebben, dan kan de overheid met de informatie uit de app zijn laatste contacten opsporen.

Officieel mogen overheden van de Europese privacywet individuele burgers niet volgen, ook niet tijdens een pandemie. Ook staat Duitsland normaliter sceptisch tegenover spionagesoftware. Als gevolg van de COVID-19-crisis is er echter draagvlak ontstaan voor een app die andere telefoons in de buurt registreert, mits deze vrijwillig geïnstalleerd kan worden.

Duitsland verwacht de app binnen enkele weken in gebruik te kunnen nemen.

In Duitsland delen telecomproviders al langer geanonimiseerde locatiedata met lokale gezondheidsautoriteiten. Inmiddels zijn in Duitsland 545 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, relatief weinig in vergelijking met buurlanden.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Lees meer over:

TechCoronavirus

Aanbevolen artikelen