Nederlandse jongeren zijn in de afgelopen vier jaar weer digitaal vaardiger geworden. Vooral op het gebied van communicatie hebben veel jongeren meer dan basiskennis. 94 procent van de groep tot 25 jaar kan goed omgaan met internetbellen en sociale netwerken, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS keek naar de digitale vaardigheid van jongeren op het gebied van digitale communicatie, informatie, online diensten en software.

Tussen 2015 en 2019 groeide het aandeel jongeren met meer dan de basisvaardigheden op deze terreinen van 63 naar 72 procent. Voor de groep van 25 jaar en ouder ging het percentage in dezelfde periode van 34 naar 41 procent.

Op het deelgebied software - zowel het gebruik van software als programmeren - beschikt 83 procent van de jongeren over meer dan basisvaardigheden. Nederlandse jongeren doen het relatief goed vergeleken met andere jongeren binnen de Europese Unie. Alleen Kroatische jongeren scoren beter.

Het CBS gebruikte een meetmethode die in 27 EU-landen wordt toegepast. Het statistiekbureau trof in het onderzoek geen verschillen tussen jongens en meisjes aan.