Wat is de beste kleine systeemcamera? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Geen grote tas, maar toch kunnen wisselen van lens? Voor een fotograaf die veel onderweg is, is een kleine systeemcamera ideaal. Je hoeft niet veel mee te sjouwen, maar kunt wel bijvoorbeeld een lens voor dichtbij en eentje met meer zoombereik meenemen.

De Consumentenbond test fotocamera's op onder meer fotokwaliteit, film-/videokwaliteit, bediening, resolutie en scherpte. Er zijn in totaal 221 goed verkrijgbare fotocamera's getest.

Binnen de categorie kleine systeemcamera's is een model van Canon de Beste uit de Test. Een camera van Panasonic is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Canon EOS M50 met 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM

De Canon is een camera met veel functies. De body van deze camera is klein, maar hij wordt geleverd met een redelijk grote zoomlens: 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM.

Met deze camera maak je foto's van mooie kwaliteit. Bij zowel normaal als weinig licht is de fotokwaliteit goed. Filmen in 4K kan ook en doet hij redelijk, maar daar blinkt hij niet in uit.

De camera is ergonomisch en degelijk gebouwd en ligt daardoor goed in de hand. Hij heeft een draaibaar aanraakscherm en een ingebouwde zoeker. Je bedient de camera eenvoudig met knoppen of via het menu. Het menu is logisch ingedeeld.

Hij heeft een extra wifiknop zodat je gemakkelijk verbinding maakt met bijvoorbeeld je thuisnetwerk. Ook kun je gps-data aan je foto's toevoegen via je smartphone. Naast wifi beschikt hij ook over bluetooth.

NB Er kwamen meer kleine systeemcamera's als Beste uit de Test. We lichten hier de camera uit die het laagst geprijsd is.

Beste Koop: Panasonic Lumix DC-GX880 met 12-32mm f/3.5-5.6 Asph.

De Panasonic is een mooi alternatief voor als je wat minder geld wilt uitgeven. Deze camera heeft ook veel functies. Hij is getest met de lens: 12-32 mm f/3.5-5.6 Asph.

De fotokwaliteit van deze camera is ruim voldoende, vooral met normaal licht. Met weinig licht presteert hij iets minder goed.

Het uiterlijk ziet er wat 'retro' uit. Je bedient de camera eenvoudig. De knoppen zijn slim geplaatst.

De Panasonic heeft net als de Canon een wifiknop. Hij heeft geen bluetooth. Ook heeft hij geen zoeker. Een ander nadeel is dat je bij een lichtbron buiten beeld soms last hebt van lichtreflecties.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is altijd het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.