KPN en VodafoneZiggo hoeven hun kabelnetwerk toch niet open te stellen voor concurrenten, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bepaald. Het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om de netwerken wel open te stellen voor derden is hiermee vernietigd.

De ACM bepaalde in 2018 dat KPN en VodafoneZiggo hun vaste netwerk allebei moesten openstellen voor andere aanbieders. Volgens de ACM hadden de twee bedrijven te veel macht op de telecommarkt en was de openstelling van de netwerken nodig om concurrentie (met meer keuze en goede tarieven voor consumenten en bedrijven) te behouden.

"Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie", verklaarde ACM-bestuurslid Henk Don in 2018. "De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren. Zo zorgt de ACM ervoor dat ook de komende jaren marktpartijen zonder een eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo."

Het CBb oordeelt echter dat ACM het bestaan van zo'n gezamenlijke marktmacht niet heeft bewezen. "Daarmee vervalt de basis voor de aan KPN en VodafoneZiggo opgelegde regulering en sneuvelen dus ook de toegangsverplichtingen", aldus het CBb.

De ACM schrijft teleurgesteld te zijn door de uitspraak en is nu aan het bestuderen wat de gevolgen zijn. De ACM benadrukt dat haar zorgen over de concurrentie op voor de samenleving cruciale telecommarkten blijven bestaan.