Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat laptops, smartphones en tablets beter te recyclen zijn en makkelijker gerepareerd kunnen worden. Dat staat in het actieplan voor de circulaire economie dat de Europese Commissie woensdag gepresenteerd heeft.

De Europese Commissie wil fabrikanten verplichten producten zo te ontwerpen dat het voor consumenten makkelijker is om ze te repareren. Ook moeten fabrikanten reserveonderdelen beschikbaar stellen en wil Brussel voorkomen dat apparatuur wordt afgedankt, omdat er geen software-updates meer verschijnen.

Het doel is om dit recht op reparatie voor 2021 te implementeren in het consumenten- en productbeleid van de EU, schrijft de Commissie. Printers en cartridges kunnen ook onder de nieuwe richtlijnen gaan vallen, tenzij die industrie binnen zes maanden met eigen regels komt.

Daarnaast wil de Europese Commissie dat de producten duurzamer worden ontworpen. Volgens het nieuwe plan moeten de producten duurzamer, herbruikbaar en te upgraden zijn. Ook moeten de apparaten van meer gerecyclede materialen gemaakt zijn. Ten slotte overweegt de EU ook een nieuwe regeling in te voeren om consumenten gemakkelijker oude telefoons, tablets en opladers te laten verkopen of retourneren.

Europese Commissie pleit voor universele oplader

Eind februari kwam in een conceptplan van Frans Timmermans al naar voren dat de Europese Commissie fabrikanten van elektronica zoals smartphones, tablets en draadloze oordopjes wil gaan dwingen om onder meer de vervanging van batterijen makkelijker te maken.

Ook pleit de Europese Commissie al een tijd voor een universele oplader die geschikt is voor alle smartphones, tablets, e-readers en andere draagbare technologie. Volgens de Europese Commissie leidt de introductie van een universele oplader tot een afname van elektronisch afval. Ook zou dit de kosten drukken en laders veiliger maken.