Twitter verwijdert tweets waarin mensen onmenselijk worden behandeld vanwege een handicap, een ziekte of hun leeftijd, maakt Twitter donderdag bekend. Dit is een uitbreiding van richtlijnen die Twitter vorig jaar opstelde waarin haatdragende berichten gericht op religieuze groepen werden verboden.

Bij een zoektocht van persbureau Reuters op Twitter naar termen die te maken hebben met het COVID-19-virus kwamen berichten naar voren waarin Chinezen "ondermenselijk" werden genoemd of werden vergeleken met dieren.

Toch zegt Twitter tegen Reuters dat de beleidsverandering geen reactie is op het uitbreken van het coronavirus, maar deel uitmaakt van "voortdurende inspanningen van Twitter om de richtlijnen rondom hatelijk gedrag te verscherpen".

De nieuwe richtlijnen gelden per direct. Tweets die de nieuwe regels overtreden, maar voor donderdag zijn verstuurd, worden wel door Twitter verwijderd, maar resulteren niet in het opschorten van de accounts omdat de tweets zijn geplaatst voordat de nieuwe richtlijnen er waren.

Naast deze nieuwe richtlijnen onderneemt Twitter ook specifiek actie om de informatiestromen rondom het coronavirus in goede banen te leiden. Gebruikers die op Twitter naar informatie over het virus zoeken, krijgen een knop met een link naar een lokale gezondheidsinstantie te zien.