Op Marktplaats proberen mensen een slaatje te slaan uit de toegenomen vraag naar desinfecterende handzeep en -gel om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De afgelopen dagen stroomt het platform vol met hygiëneproducten die voor tientallen en soms zelfs honderden euro's te koop staan.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

NU.nl schreef vrijdag dat winkels en drogisterijen moeite hebben om lege schappen aan te vullen. Zo heeft Kruidvat twee keer zoveel handzeep met antibacteriële werking verkocht, terwijl vijf keer zoveel handgel wordt verkocht als in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Marktplaats-verkopers spelen in op de grote vraag naar de producten en bieden ze tegen woekerprijzen aan. Desinfecterende handgel en -zeep staan voor tientallen euro's te koop op Marktplaats, voor 'coronapakketten' met daarin handzeep, handgel en een mondkapje wordt honderden euro's gevraagd en een zogenaamde sneltest tegen het virus staat voor meer dan 200 euro te koop.

Een woordvoerder van Marktplaats laat aan NU.nl weten inderdaad een stijgende lijn te zien in de vraag naar en het aanbod van aan ziektepreventie gerelateerde producten. Het platform kan overigens geen exacte aantallen noemen.

Marktplaats verwijdert de advertenties niet

Bol.com en Amazon lieten afgelopen week weten dergelijke advertenties te verwijderen als er woekerprijzen worden gevraagd. Marktplaats doet dat niet: "Marktplaats wordt dagelijks door 2,1 miljoen mensen bezocht en er worden dagelijks 350.000 nieuwe advertenties geplaatst. Kopers en verkopers komen bij elkaar en bepalen vervolgens samen de prijs en andere voorwaarden voor de transactie."

Wel adviseert Marktplaats gebruikers om alert te zijn en altijd melding te maken van verdachte advertenties. "Iedere melding wordt serieus genomen en door een speciaal team beoordeeld en behandeld. Daarin werken we ook nauw samen met partners zoals de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit."

Marktplaats-gebruikers kunnen er blijkbaar nog wel de lol van inzien. Gebruikers bieden duizenden euro's voor producten die al voor hoge prijzen te koop staan. Voor het product coronaproof desinfecterende handgel, handzeep van het merk Dettol waar 25 euro voor wordt gevraagd, is het hoogste bod nu 55.000,02 euro.

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort:

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar.
  • Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.