Het Vaticaan heeft vrijdag de handen ineengeslagen met techgiganten Microsoft en IBM in een oproep gezichtsherkenning beter te reguleren. Daarnaast willen de drie partijen de ethische ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) bevorderen.

De partijen vinden dat kunstmatige intelligentie privacy en mensenrechten moet waarborgen en transparant en betrouwbaar moet werken.

Ze zijn daarom in Rome samengekomen en hebben een document ondertekend waarin onder meer staat dat nieuwe vormen van regulering moeten worden aangemoedigd. "Met name voor geavanceerde technologieën die een groter risico hebben op het schaden van mensenrechten, zoals gezichtsherkenning."

Paus Franciscus steunt de oproep van de drie partijen, maar was door ziekte zelf niet aanwezig bij het ondertekenen van het document.

Het Vaticaan bemoeit zich wel vaker met technologie. De paus pleitte er in december voor om vaker de smartphone weg te leggen en in plaats daarvan gesprekken te voeren met familie. Ook riep het Vaticaan begin 2019 een eigen app in het leven waarbij mensen samen met de paus kunnen bidden.