
Amsterdam wil met algoritme illegale vakantieverhuur opsporen
Het gaat om woningen die illegaal worden verhuurd aan toeristen. Amsterdam schakelt momenteel medewerkers in om met behulp van "gemeentelijke en openbare informatie" te bepalen waar dergelijke woonfraude plaatsvindt.
Het algoritme moet per gerapporteerd adres gaan uitzoeken hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk woonfraude plaatsvindt. Is die kans groter dan 50 procent, dan schakelt de gemeente een medewerker in om verder onderzoek uit te voeren.
De test zal tien weken duren.
De gemeente zegt zich bewust te zijn van de privacyzorgen rond dergelijke algoritmen. Eerder werd het algoritme SyRI, dat moest bepalen hoe groot de kans was dat er door iemand toeslag- en uitkeringfraude werd gepleegd, door de rechter naar de prullenbak verwezen.
Dit algoritme was "in strijd met de mensenrechten", aldus de rechter. Ook zou SyRI "onbedoeld stigmatiserende en discriminerende effecten hebben" en toegang hebben tot te veel persoonlijke gegevens van burgers.
Volgens de gemeente Amsterdam is het nieuwe algoritme voorgelegd aan de onafhankelijke Commissie Persoonsgegevens Amsterdam. In een schriftelijke reactie licht een vertegenwoordiger toe, " we gebruiken een beperkte set gegevens op adressen waar we al een melding over hebben gekregen (dus niet specifiek in bepaalde buurten)."
De gegevens worden alleen verzameld voor het opspeuren van illegale vakantieverhuur. "Het is controleerbaar welke gegevens leiden tot een bepaalde uitkomst."