De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Robin Mobile op de vingers getikt. De telecomaanbieder beperkte de hoeveelheid data bij roaming in de Europese Unie. Robin Mobile heeft deze beperking per direct opgeheven, laat de ACM maandag weten.

Klanten van Robin Mobile hadden een daglimiet van 1 gigabyte voor het roamen binnen de EU. Daarna werd de snelheid verlaagd tot 1 megabit per seconde. Dit ontdekte de toezichthouder tijdens een onderzoek naar de kwaliteit van roamingdiensten tijdens verblijf in het buitenland.

ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep: "Hierdoor konden klanten tijdens bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland alleen de eerste helft van een voetbalwedstrijd bekijken. De tweede helft was door de lagere internetsnelheid niet meer te volgen."

Roam like at home

Binnen Nederland gold de datalimiet niet, terwijl het uitgangspunt is dat klanten binnen de EU van dezelfde diensten en voorwaarden kunnen gebruikmaken als thuis.

De ACM wil dat telecomaanbieders mobiel internet van dezelfde kwaliteit leveren aan hun klanten die in het buitenland zijn. Wanneer een aanbieder zich niet aan de regels houdt, grijpt de toezichthouder in.