Google heeft ontwikkelaars achter bijna zeshonderd apps verbannen van de Play Store, maakt het bedrijf donderdag bekend op zijn blog. Het gaat om ontwikkelaars die fraude pleegden met advertenties in de Android-apps.

Het bedrijf zegt dat de bedrijven advertenties lieten zien terwijl de gebruiker de app niet actief gebruikte. "Stel je bijvoorbeeld voor dat je opeens een schermvullende advertentie te zien krijgt als je een telefoontje wil plegen of je telefoon wil ontgrendelen", aldus Google.

"Dit is een indringende manier met een slechte gebruikerservaring als gevolg", schrijft het bedrijf verder. "Deze manier van handelen kan leiden tot onbedoelde klikken op advertenties, waardoor advertentiegeld weggegooid wordt."

Een productmanager van Google zegt tegen BuzzFeed News dat de verwijderde apps bij elkaar meer dan 4,5 miljard keer zijn gedownload. De ontwikkelaars komen met name uit China, Hongkong, Singapore en India en richtten zich volgens de nieuwssite met name op de Engelstalige markt.

Adverteerders die door de fraude zijn benadeeld, worden daarvoor gecompenseerd, zegt Google.