Nederland houdt Rusland verantwoordelijk voor een grote cyberaanval op Georgië in oktober, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een verklaring bekend. Volgens de overheid zit de Russische militaire inlichtingendienst GRU achter de digitale aanval.

De aanval legde duizenden Georgische websites plat, waaronder die van overheden, bedrijven en televisiezenders. "De GRU heeft de soevereiniteit van Georgië ondermijnd en de levens van gewone Georgische burgers ontregeld", aldus het ministerie.

Ook Georgië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maakten donderdag bekend Rusland verantwoordelijk te houden voor de aanval. De Georgische autoriteiten kwamen tot die conclusie na onderzoek in samenwerking met partners, aldus een woordvoerder van minister Vladimer Konstantinidi.

"De roekeloze en schaamteloze cyberaanvallen van de GRU op Georgië, een soevereine en onafhankelijke staat, zijn onacceptabel", zegt Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken. De VS roept Rusland op om te stoppen met de cyberaanvallen op Georgië en op andere plekken.

Rusland legt de beschuldiging naast zich neer. "Rusland is niet van plan geweest om zich te mengen in de interne aangelegenheden van Georgië en zal dit ook op geen enkele manier doen", zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken in reactie op de beschuldigingen tegen persbureau RIA.