De Amerikaanse regering heeft Huawei donderdag opnieuw aangeklaagd wegens fraude en het stelen van bedrijfsgeheimen van zes Amerikaanse concerns. De beschuldiging is een aanvulling op de strafzaak tegen Huawei en topvrouw Meng Wanzhou die de VS vorig jaar startte.

In januari 2019 begon de VS een strafzaak tegen Huawei en Meng wegens fraude en het negeren van Amerikaanse sancties tegen Iran. Daarnaast zouden Huawei-ondernemingen hebben samengezworen om bedrijfsgeheimen te stelen van het telecombedrijf T-Mobile US.

De VS beschuldigt Huawei er nu van bedrijfsgeheimen te hebben gestolen van zes Amerikaanse technologiebedrijven. Het zou hierbij gaan om geheimen op het gebied van internetrouters, antennetechnologie en robotica. Ook zou Huawei naast de sancties tegen Iran ook sancties tegen Noord-Korea hebben genegeerd.

Huawei wordt al langere tijd door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage en fraude. Volgens de Amerikanen heeft Huawei nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor Chinese veiligheidsdiensten gegevens van smartphonegebruikers gemakkelijk zouden kunnen inzien.

Tot op heden is er geen concreet bewijs dat Huawei spioneert. Het bedrijf ontkent stellig aan spionage te doen.

Huawei en de advocaat van Meng waren niet direct bereikbaar voor commentaar.