Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mobile World Congress (MWC) Barcelona 2019

Grootste Europese telefoonbeurs geannuleerd door zorgen om coronavirus

Het Mobile World Congress (MWC), de grootste techbeurs van Europa, gaat niet door nu tientallen bedrijven hebben laten weten vanwege het coronavirus 2019-nCoV niet naar Barcelona af te zullen reizen. Ondanks voorzorgsmaatregelen en een oproep tot kalmte van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft organisator GSMA besloten het evenement af te gelasten.
Door NU.nl/Reuters

Het MWC trekt jaarlijks zo'n 100.000 mensen. Met name smartphonemakers, telecomfabrikanten en -providers zijn doorgaans op de beurs te vinden. Daarnaast draait de beurs ook om toepassingen van nieuwe technologie, zoals 5G-internet, virtual reality en zelfrijdende auto's.

Onder meer Sony en LG, die de beurs normaal gesproken aangrijpen om nieuwe smartphones aan de aanwezige pers en analisten te laten zien, hebben afgezegd. Daarnaast hebben de Europese telecomfabrikanten Ericsson en Nokia en hun Amerikaanse concurrent Cisco zich teruggetrokken. De drie bedrijven zijn na Huawei wereldwijd de grootste leveranciers van telecomapparatuur.

CEO John Hoffman van organisator GSMA schrijft in een verklaring dat de uitbraak van het virus het "onmogelijk" heeft gemaakt om het evenement door te laten gaan.

Organisatie MWC wilde reizigers uit Hubei weren

Zondag deelde GSMA nog mee dat het MWC zou doorgaan. Desondanks zouden mensen afkomstig uit de Chinese provincie Hubei, waar het coronavirus is uitgebroken, niet welkom zijn.

Deelnemers uit andere delen van China kregen zondag te horen dat zij moesten bewijzen dat ze in de veertien dagen ervoor niet in China zijn geweest. Omdat de beursvloer op 24 februari open zou gaan, hadden Chinese bezoekers uiterlijk op 10 februari het land moeten verlaten.

Door de annulering loopt Barcelona volgens een schatting van de GSMA 0,5 miljard euro mis. De bezoekers van de beurs geven met bijvoorbeeld hotelovernachtingen, netwerkdiners en taxiritten de lokale economie een slinger.


Lees meer over:

MWCTechCoronavirus

Aanbevolen artikelen