De maker van het spel Counter-Strike: Global Offensive gaat spelers over wie "meer dan het gemiddelde aantal klachten" worden ingediend straks automatisch de mond snoeren, maakte maker Valve afgelopen week bekend.

Valve zegt op zoek te zijn geweest naar een "preciezere" manier om verbaal geweld tegen te gaan. Hiervoor moesten spelers zelf laten weten of ze al dan niet wilden (audio)chatten.

In het nieuwe systeem krijgen spelers in eerste instantie een waarschuwing als er te veel klachten over ze worden ingestuurd. Volgen er nog meer klachten, dan worden ze automatisch op 'stil' gezet, waardoor andere spelers niks meer van ze horen.

Pas als de speler een bepaalde hoeveelheid punten heeft binnengehaald, wordt deze status weer verwijderd. Ook kunnen andere spelers er in een menu voor kiezen om de desbetreffende speler toch te kunnen horen.

Het systeem telt alle klachten mee die worden aangemerkt als 'Abusive Communications or Profile', schrijft Valve. Om misbruik te voorkomen, tellen klachten zwaarder mee als de klager meer speelt of weinig klachten indient.