De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor is vrijdag een procedure gestart tegen Twitter en Facebook. Volgens de autoriteit voldoen de platformen niet aan de Russische wet, omdat ze data van Russische gebruikers buiten Rusland opslaan.

In een verklaring schrijft de telecomwaakhond dat zowel Twitter als Facebook een boete van minimaal 1 miljoen roebel (zo'n 14.000 euro) moet worden opgelegd. De boete kan oplopen tot maximaal 6 miljoen roebel.

De hoogte van de boete is maar een heel klein deel van de winst die de platformen jaarlijks maken. Hierdoor zal de invloed van de boete beperkt zijn. Ook moet de eis van de telecomwaakhond eerst nog door de rechtbank in Rusland worden beoordeeld.

Als de rechter besluit om een boete op te leggen, kan dit wel reden zijn voor de waakhond om te eisen dat Facebook en Twitter geblokkeerd worden in Rusland. In 2017 wilde de autoriteit Facebook ook al blokkeren, omdat het bedrijf data van Russische burgers buiten Rusland opslaat. LinkedIn werd om deze reden al geblokkeerd in het land.