De Federal Communications Commission (FCC) in de Verenigde Staten wil een man een boete van 13 miljoen dollar (11,7 miljoen euro) geven voor het plegen van een serie racistische robocalls. De man wordt ervan verdacht meer dan zesduizend geautomatiseerde telefoontjes met racistische en antisemitische boodschappen gepleegd te hebben.

De man zou politieke kandidaten hebben aangevallen met antisemitische en racistische leuzen, een krant hebben bedreigd en hebben opgeroepen tot rassenhaat na de moord op een student.

Zo pleegde hij 827 belletjes waarin de stem van een om het leven gebrachte student werd geïmiteerd. Voor die moord werd een illegale immigrant aangeklaagd. De man moedigde de ontvangers van de oproepen aan om "iedereen te doden", waarmee hij volgens FCC-voorzitter Ajit Pai op immigranten zonder geldige papieren doelde. Deze oproep werd ook ontvangen door de vader van de overleden student.

Ook pleegde de man volgens de FCC meer dan tweeduizend telefoontjes in een poging de jury van een rechtszaak in de Amerikaanse staat Virginia te beïnvloeden.

Volgens de FCC ging het om in totaal zes gerichte campagnes die gericht waren op zes verschillende Amerikaanse staten. Uit onderzoek van de FCC bleek dat de man een online platform gebruikte om de nummerweergave te manipuleren, zodat het leek alsof de telefoontjes afkomstig waren van een lokaal telefoonnummer.

De verdachte heeft nu dertig dagen om op de bevindingen van de FCC te reageren. Daarna gaat de commissie stemmen of de boete van 13 miljoen dollar wel of niet afgedwongen moet worden.