Apple en de Amerikaanse chipmaker Broadcom moeten gezamenlijk een bedrag van 1,1 miljard dollar (1 miljard euro) betalen aan het California Institute of Technology (Caltech). Een jury heeft beslist dat de bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan de schending van drie patenten, meldt Law360.

Het gaat om patenten omtrent het gebruik van wifichips. De beschreven technologie wordt gebruikt in honderden miljoenen chips voor iPhones, iPads en MacBooks wereldwijd om de werking ervan te verbeteren. Caltech klaagde Apple in 2016 aan voor de patentschending.

Apple en Broadcom ontkenden dat zij inbreuk hadden gemaakt op de betreffende patenten. Volgens Law360 hebben de bedrijven beargumenteerd dat de omschreven technologie onbruikbaar is en dat zij geen reden hadden om de patenten te schenden, bewust of onbewust.

Broadcom zegt tegen Law360 dat het van plan is in beroep te gaan tegen het oordeel van de jury. Apple heeft tegenover de nieuwsdienst niet gereageerd.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Apple 1,1 miljard dollar moet betalen, maar het betreft een bedrag dat het samen met Broadcom moet neerleggen. Apple is een bedrag van 839 miljoen dollar opgelegd, terwijl de chipmaker 270 miljoen moet vergoeden.