Enkele populaire drogisterijsites in Nederland beschermden gegevens van gebruikers matig tot slecht, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht in december of vijftien populaire sites zich aan de privacyregels hielden. Hiervoor werd onder meer de privacyverklaring gecontroleerd, gecheckt of gegevens onnodig met derden werden gedeeld en bekeken of een bedrijf advertentiecookies pas na toestemming plaatste.

Voor het onderzoek bekeek de organisatie sites waarop zelfzorgmiddelen worden verkocht. Hierbij gaat het om medicijnen die zonder recept van de dokter verkocht mogen worden.

Van de vijftien websites hadden er na het onderzoek vijf geen enkel privacyprobleem. Dat waren onder meer AH.nl, bol.com en Etos.nl. Twee websites hadden een klein privacyprobleem.

Uit de test bleek dat acht websites matig tot slecht scoorden. "Vooral DA.nl, Wehkamp.nl en een aantal kleinere webwinkels laten steken vallen", schrijft de Consumentenbond. "Zij gaan onder andere in de fout door direct, nog voor de bezoeker toestemming heeft gegeven, advertentiecookies te plaatsen."

Winkels die de regels overtraden, zijn door de bond aangesproken. Vier van hen, waaronder DA.nl en Wehkamp.nl, hebben verbeteringen doorgevoerd en zijn positief uit de nieuwe test gekomen. De Consumentenbond zegt het onderzoek ook met de Autoriteit Persoonsgegevens te hebben gedeeld en te hebben aangedrongen op strengere handhaving.