De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM dreigt met een boete van 5 miljoen euro voor Facebook. Mensen worden nog steeds niet goed geïnformeerd dat het bedrijf persoonlijke data gebruikt voor advertenties, aldus de marktwaakhond.

In november 2018 constateerde AGCM al dat Facebook daarmee mensen misleidt, onder meer door te benadrukken dat het gebruik van het sociale medium gratis is. Het bedrijf kreeg daarvoor twee boetes van bij elkaar 10 miljoen euro.

Hoewel Facebook de tekst op zijn homepagina, waar nieuwe gebruikers zich kunnen registreren, in 2019 heeft veranderd van 'Het is gratis (en dat blijft het ook)' naar 'Je kunt dit heel snel en eenvoudig doen', worden gebruikers nog steeds niet goed geïnformeerd, vindt de AGCM.

"De persoonlijke data van gebruikers vertegenwoordigen een economische waarde", is het oordeel van de waakhond. "Ze worden gebruikt om Facebook-gebruikers te profileren voor commerciële- en marketingdoeleinden."

Het is onduidelijk hoelang Facebook de tijd heeft om alsnog aan de eisen van de Italiaanse toezichthouder te voldoen om de aanvullende boete van 5 miljoen euro te voorkomen.