Het Franse smartphonemerk Wiko mag niet langer producten verkopen of laten verkopen die inbreuk maken op een patent van Philips, blijkt uit een dinsdag openbaar gemaakte uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, ontdekte techwebsite Bright.

Het gaat om een octrooi waarin Philips uiteenzet hoe mobiele apparaten op een 3G-netwerk efficiënter data kunnen binnenhalen, zoals webpagina's of video's. De in het patent omschreven technologie wordt gebruikt in smartphones van het van oorsprong Franse smartphonebedrijf.

Het hof verplicht Wiko in de uitspraak van 24 december om afnemers te laten weten dat de betreffende producten niet meer verkocht mogen worden en dat de huidige voorraad teruggestuurd moet worden naar het bedrijf, zodat de Franse onderneming deze kan vernietigen.

Een woordvoerder van Philips laat woensdag aan NU.nl weten "op de hoogte te zijn van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag, waarin bevestigd wordt dat Wiko inbreuk heeft gemaakt op ons patent", maar zegt verder niet te willen reageren, omdat het bedrijf ook in andere patentkwesties tegenover Wiko in de rechtszaal staat.

Wiko reageerde woensdag niet direct op het verzoek om een reactie. Het bedrijf, dat onderdeel is van de Chinese smartphonefabrikant Tinno, is een relatief kleine speler op de Nederlandse smartphonemarkt.