De telefoon van Jeff Bezos, oprichter van miljardenbedrijf Amazon, zou in mei 2018 zijn gehackt nadat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman hem vanaf zijn persoonlijke telefoon een WhatsApp-bericht had gestuurd, vertellen bronnen aan The Guardian.

De kroonprins zou Bezos via WhatsApp een videobestand hebben gestuurd, waarna binnen enkele uren grote hoeveelheden gegevens uit de telefoon van de rijkste man ter wereld zijn getrokken.

Na een digitale analyse en gesprekken met anonieme bronnen concludeert de Britse krant dat het zeer waarschijnlijk is dat Bin Salman het bestand opzettelijk gestuurd heeft. The Guardian weet niet wat de inhoud is van de berichten die van de telefoon zijn gehaald.

In januari 2019, een paar maanden na de vermeende hack, publiceerde het Amerikaanse roddelblad The National Enquirer privéberichten en foto's van Bezos waaruit bleek dat hij een affaire had. Bezos en zijn inmiddels ex-vrouw scheidden niet veel later.

Het is niet duidelijk of de gelekte berichten door de Saoedische hack van Bezos zijn telefoon zijn gehaald. AIM, de uitgever van het Amerikaanse roddelblad, ontkent dat het de foto's via een Saoedische bron heeft verkregen.

De Soedische ambassade in de Verenigde staten noemt de beschuldiging "absurd" en roept op tot een onderzoek naar de feiten.

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman (Foto: Reuters)

Hack in verband gebracht met vermoorde journalist

De hack kan ook leiden naar nieuw onderzoek over de vermoorde journalist Jamal Khashoggi, die werkte bij de krant The Washington Post, waar Bezos de eigenaar van is.

Mogelijk zou Saoedi-Arabië de telefoon gehackt hebben voor informatie over Khashoggi, die in oktober van 2018 werd vermoord, vermoedelijk in opdracht van de Saoedische kroonprins.

Bin Salman heeft persoonlijke betrokkenheid bij de moord altijd ontkend. In december werden vijf mensen veroordeeld tot de doodstraf in Saoedi-Arabië.