Facebook moet van een rechter in de Amerikaanse staat Massachusetts de gegevens van duizenden apps afstaan waarvan vermoed wordt dat ze data van gebruikers hebben misbruikt. De gegevens van de apps zullen gebruikt worden in een onderzoek naar de privacypraktijken van Facebook.

Aanklager Maura Healy begon het onderzoek naar Facebook in maart 2018 nadat bleek dat Facebook het politieke adviesbureau Cambridge Analytica toegang had gegeven tot data van 87 miljoen Facebook-gebruikers. De rechter oordeelde dat er bij dat onderzoek een "substantiële behoefte" is om gegevens van de apps in handen te krijgen.

Healy zei in een verklaring blij te zijn met de beslissing van de rechter: zo kan ze meer duidelijkheid krijgen over hoe veilig de gegevens van Facebook-gebruikers zijn. "Facebook vertelt zijn gebruikers simpelweg dat hun gegevens veilig zijn, maar onderbouwt dat niet met feiten. Dat werkt niet voor ons."

"We zijn verheugd dat de rechtbank Facebook heeft bevolen ons kantoor te vertellen welke andere appontwikkelaars zich mogelijk zoals Cambridge Analytica gedragen hebben", aldus Healy.

5 miljard dollar boete om privacyschendingen

Er liepen de afgelopen jaren meerdere onderzoeken naar de privacypraktijken van Facebook. In juli 2019 moest Facebook van de Amerikaanse handelswaakhond FTC een boete van 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) betalen vanwege meerdere schendingen van de privacy van zijn gebruikers.

De rechter geeft Facebook negentig dagen de tijd om te gegevens aan te leveren. Facebook zei tegen Reuters te overwegen om in beroep te gaan tegen het besluit.