
Slachtoffers datingfraude in 2019 voor bijna 4 miljoen euro opgelicht
In 2019 kwamen bij de Fraudehelpdesk 639 meldingen van datingfraude binnen, terwijl dat er in 2018 nog 412 waren. Het afgelopen jaar werden 259 personen daadwerkelijk slachtoffer van datingfraude. Dit betekent dat de slachtoffers voor gemiddeld 14.457 euro werden opgelicht.
Mensen kunnen een melding doen bij de Fraudehelpdesk als ze merken dat iemand probeert om ze op te lichten. Bij het aantal meldingen van datingfraude gaat het om alle mensen van wie geprobeerd is geld af te troggelen. Slachtoffers zijn de mensen die er daadwerkelijk - en aantoonbaar - zijn ingetrapt en dus geld aan de scam zijn kwijtgeraakt.
Volgens Tanya Wijngaarde, woordvoerder bij de Fraudehelpdesk, ligt het bedrag per slachtoffer zo hoog omdat de slachtoffers vaak gedurende een lange periode worden opgelicht. "De daders steken maanden, soms wel jaren in het contact met hun slachtoffers."
Waarschijnlijk ligt het aantal daadwerkelijke slachtoffers hoger; niet iedereen die slachtoffer wordt van datingfraude doet daarvan een melding bij de Fraudehelpdesk.
Meldingen en slachtoffers datingfraude
'Heel intensieve vorm van fraude'
Datingfraude is een vorm van fraude waarbij het slachtoffer wordt misleid door iemand die zogenaamd verliefd op diegene is. Het is een heel intensieve vorm van fraude, vertelt Wijngaarde. Het slachtoffer denkt een relatie met iemand op te bouwen, maar wordt in werkelijkheid opgelicht.
"Ze doen zich voor als de ideale man of vrouw", legt Wijngaarde uit. "Ze sturen elke dag lieve berichtjes en soms ook bloemen. Na een tijdje zeggen ze dat ze tijdelijk geld nodig hebben. De slachtoffers betalen dat in de veronderstelling dat ze het geld op een gegeven moment weer terugkrijgen, maar dat is niet het geval."
Slachtoffers van datingfraude zijn hun geld in de meeste gevallen kwijt. Dit komt doordat veel oplichters vanuit het buitenland werken en hun ware identiteiten niet bekend zijn.
Vooral 45-plussers slachtoffer
Slachtoffers zijn voornamelijk 45-plussers, vertelt Wijngaarde. "De daders gaan vaak op zoek naar mensen die gescheiden, weduwe of weduwnaar zijn. Mensen die behoefte hebben aan contact." Ook ziet ze dat onder de meldingen vaker vrouwelijke slachtoffers zijn dan mannelijke.
Wijngaarde waarschuwt mensen die online daten om alert te zijn op oplichters. "De oplichters doen zich meestal voor als Engelse of Amerikaanse mensen die zijn uitgezonden naar het buitenland. Dat maakt het scenario dat ze tijdelijk niet bij hun geld kunnen plausibel. Maar als iemand die je nog nooit ontmoet hebt je vraagt om geld, dan moet je dat nooit zomaar geven."
NUjij: Uitgelichte reacties