Gevoelige gegevens van duizenden webcammodellen, onder wie Nederlanders, stonden open en bloot op internet, blijkt woensdag uit onderzoek van vpnMentor. Het gaat om onder meer adressen, telefoonnummers en persoonsnummers van modellen.

De onderzoekers vonden een map met 875.000 bestanden die openlijk op de webserver van PussyCash stond. PussyCash beheert meerdere pornosites die werken met webcammodellen. In de map stonden onder meer de contracten van bijna vierduizend modellen. VpnMentor vertelt aan NU.nl dat er ook gegevens van Nederlandse modellen tussen zaten.

Volgens vpnMentor had iedereen die de juiste link in de URL-balk intypte toegang tot onder meer adressen, persoonsnummers, telefoonnummers, scans van geboortecertificaten en de afmetingen van hun lichamen.

De meeste gedupeerde webcammodellen komen uit Noord-Amerika, maar er zitten ook modellen uit Nederland en Duitsland tussen. Volgens vpnMentor leidt het lek tot een grote kans op identiteitsdiefstal, chantage en "een gevoel van schaamte dat hun levens zou kunnen verwoesten".

PussyCash vertelde BBC News dat er geen bewijs is dat de map door derden is ingezien en heeft de bestanden meteen afgeschermd na de melding van vpnMentor. "Privacy en de bescherming van data zijn voor ons een topprioriteit."