De Amerikaanse speakerfabrikant Sonos klaagt Google aan, meldt The New York Times dinsdag. Het bedrijf beschuldigt Google ervan "schaamteloos" patenten waarin Sonos-technologie staat beschreven te hebben gekopieerd. Omdat gesprekken over licenties op niets uitliepen, voelt het bedrijf zich gedwongen in de Verenigde Staten naar de rechter te stappen.

Het gaat om technologie die Sonos in 2013 met Google deelde om zijn producten goed te laten samenwerken met Google Play Music. Het bedrijf deed uit de doeken hoe zijn speakers draadloos met elkaar samenwerken.

Google maakte destijds nog niet zijn eigen luidsprekers. Inmiddels heeft het de Google Home-productlijn op de markt gebracht. Sonos beweert dat Google dezelfde werkwijze toepast om zijn speakers draadloos met elkaar te laten communiceren.

Google wordt aangeklaagd voor het schenden van vijf patenten, maar Sonos beschuldigt het bedrijf ervan inbreuk te hebben gemaakt op honderd stuks. Ook verwijt Sonos de Amerikaanse retailgigant Amazon hetzelfde te hebben gedaan. Amazon wordt niet door Sonos aangeklaagd, omdat Sonos naar verluidt niet het risico kon lopen beide bedrijven aan te klagen.

Een woordvoerder van Google zegt tegen The New York Times dat het bedrijf Sonos' beweringen bestrijdt en zich tegen de aantijgingen zal verdedigen. Amazon zegt geen inbreuk te hebben gemaakt op Sonos-technologie.