YouTube zag op het laatste moment af van menselijke controle op elke video voor het platform YouTube Kids, meldt persbureau Bloomberg dinsdag. De moderators zouden volgens de plannen elke video gericht op kinderen onder de acht beoordelen om te voorkomen dat er ongeschikte beelden op YouTube Kids zouden verschijnen.

Het dochterbedrijf van Google had naar verluidt een persbericht geschreven waarin YouTube-directeur Susan Wojcicki de aanpassing aankondigde, maar verstuurde het bericht toch niet. Volgens bronnen van Bloomberg zagen topmensen van het videoplatform uiteindelijk af van het plan.

YouTube trof in september een schikking met de Amerikaanse handelswaakhond voor het overtreden van de wet en moest een boete van 170 miljoen dollar (zo'n 153 miljoen euro) betalen. Ook paste het bedrijf zijn beleid aan: vanaf 2020 moeten video's gericht op kinderen als zodanig worden aangemerkt. Daarmee wordt ook de mogelijkheid om te reageren uitgeschakeld en worden advertentieopties ingeperkt.

Het moderatiebeleid van YouTube en andere sociale media ligt al langer onder vuur. Techbedrijven maken voornamelijk gebruik van algoritmes om ongepaste berichten en video's te filteren. De concerns benadrukken dat het door de enorme hoeveelheid geüploade inhoud onmogelijk is om alles door mensen te laten controleren. Algoritmes kunnen bepaalde nuances echter niet meewegen, waardoor ongepaste inhoud alsnog zichtbaar kan worden.

YouTube Kids werd in februari geïntroduceerd in Nederland en is gericht op kinderen tot twaalf jaar. Met een speciale app wil het videoplatform een kindvriendelijke versie aanbieden. Ouders hebben de mogelijkheid om beperkingen in te stellen.