Een onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) wijst uit dat witte mensen vaak beter door gezichtsherkenningssoftware worden herkend dan mensen met een donkere huidskleur.

NIST onderzocht 189 softwarealgoritmes van 99 ontwikkelaars. Het ging onder meer om software van Microsoft, Intel en Panasonic. Ruim achttien miljoen foto's van 8,5 miljoen mensen werden door de verschillende algoritmes gehaald, om ze op accuraatheid te testen.

Bij het onderzoeken van deze software keek NIST vooral naar een-op-eenzoekopdrachten, die doorgaans gebruikt worden voor verificatie. NIST vond dat mensen met een Aziatisch of Afro-Amerikaans uiterlijk tot honderd keer vaker niet worden herkend dan witte mensen.

"Zo'n zoekopdracht is misschien niet erg als je een telefoon ontgrendelt", zegt NIST-onderzoeker Patrick Grother. "Maar als gezichtsherkenning wordt gebruikt om mensen op te sporen, kan een foutieve match ervoor zorgen dat een onschuldig persoon op een opsporingslijst belandt."

Uit het onderzoek blijkt verder dat software die in Azië is ontwikkeld, Aziatische gezichten beter herkent. Grother zegt dat het trainen van data die bestaan uit diverser beeld waarschijnlijk betere resultaten voor mensen met een niet-witte huidskleur oplevert.