De nieuwe Xbox gaat de Xbox Series X heten en komt met een nieuwe draadloze controller, maakte Microsoft in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. De nieuwe spelcomputer wordt rond de feestdagen van 2020 uitgebracht.

Tijdens de jaarlijkse gameconferentie E3 in juni dit jaar, maakte Microsoft al bekend dat de nieuwe Xbox rond de feestdagen in 2020 zou uitkomen. Toen werd hij nog Project Scarlett genoemd.

Nu is bekend dat de nieuwe spelcomputer de Xbox Series X gaat heten en laat Microsoft zien hoe de spelcomputer eruit gaat zien. De console wordt een stuk groter dan die van de eerdere Xbox-spelcomputers en kan zowel staand als liggend worden neergezet. Volgens Phil Spencer, de baas van Microsofts Xbox, heeft deze "vier keer de verwerkingskracht van de Xbox One X, op een stille en efficiënte manier".

Ook maakte Microsoft bekend dat daarbij een nieuwe draadloze controller wordt uitgegeven. Deze heeft een nieuwe 'share'-knop waarmee gebruikers makkelijker schermfoto's en opnames van games kunnen maken. De controller kan gebruikt worden op de Xbox One en Windows 10-pc's en wordt meegeleverd met elke Xbox Serie X.

Tot 8k-beeldresolutie

De specificaties van de nieuwe spelcomputer waren in juni al bekend. De nieuwe Xbox bevat een chip die gebaseerd is op de grafische technologie van de Zen 2 van AMD en de Navi van Radeon RDNA. Volgens het bedrijf kan daardoor het aantal mogelijke beelden per seconde bijzonder hoog komen te liggen (tot 120FPS) en wordt het mogelijk om beeldresoluties tot 8K te behalen.

Ten slotte gebruikt het systeem een zogenoemde solid state drive (SSD) als geheugen, om op den duur veel snellere laadtijden mogelijk te maken. Microsoft belooft dat oude Xbox-games van vorige spelcomputers te spelen zullen zijn op de machine.

De nieuwe Playstation 5 wordt ook rond de feestdagen van 2020 uitgebracht, maakte Playstation ontwerper Mark Cenry in oktober bekend.