Twee mannen uit Amsterdam zijn woensdagmiddag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen van twee en drie jaar vanwege phishingpraktijken.

De mannen van 22 en 29 jaar wisten door middel van neppe e-mails in bezit te komen van bankgegevens, passen en creditcards van anderen. Dit deden ze door rekeninghouders via die e-mails namens de bank te vragen om gegevens af te staan die nodig zijn om te kunnen internetbankieren.

Op die manier konden de verdachten grote geldbedragen buitmaken. De rechtbank oordeelde dat de mannen zich schuldig maakten aan meerdere diefstallen, phishing, computervredebreuk en witwassen.

De rechtbank legde de 22-jarige man een celstraf van drie jaar op. Zijn rol vormde volgens de rechter de basis bij het plegen van de misdrijven. De 29-jarige man kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij is schuldig aan het medeplegen van de phishingmisdrijven. Ook was hij in het bezit van xtc-pillen en een handgranaat.

Ook moeten beide mannen een bedrag van in totaal bijna 150.000 euro terugbetalen.