Vodafone gaat zijn 3G-internet vanaf 4 februari 2020 definitief afsluiten, maakt VodafoneZiggo dinsdag bekend. Volgens het bedrijf is dit nodig om meer capaciteit beschikbaar te maken voor het snellere en stabielere 4G-internet.

De extra capaciteit is volgens het bedrijf nodig vanwege het "snel stijgende dataverbruik van klanten op het 4G-netwerk". Omdat het grootste deel van de klanten gebruik maakt van 4G, is het efficiënter om de 3G-frequentieruimte hiervoor vrij te maken.

Vodafone verkoopt sinds eind 2017 al geen abonnementen en telefoons meer die niet geschikt zijn voor 4G. Klanten die wel een telefoon hebben zonder 4G-ondersteuning maar gebruik willen blijven maken van snel internet, zullen een nieuwe telefoon moeten kopen.

Klanten met een oudere telefoon kunnen ook gebruik blijven maken van het nog tragere 2G-netwerk. Hiermee wordt wel iets ingeleverd op geluidskwaliteit tijdens het bellen. Vodafone biedt klanten met een simkaart die niet geschikt is voor 4G de mogelijkheid om deze gratis om te wisselen.

Vodafone informeert klanten al twee jaar over de uitfasering van het 3G-netwerk en maakte eerder bekend dat het in januari volgend jaar zou stoppen met 3G. Nu is de definitieve datum vastgesteld op 4 februari 2020.