De NS heeft een test gestart waarbij ov-fietsen geen sleutel meer hebben om het slot te openen. In plaats daarvan gebruiken reizigers hun ov-chipkaart om de fiets te huren, meldt het bedrijf dinsdag. Dit moet er volgens de NS voor zorgen dat het bedrijf minder sloten hoeft open te slijpen door verloren sleutels.

Volgens het bedrijf zijn er jaarlijks ongeveer tweeduizend fietsen waarvan het slot moet worden opengebroken omdat de sleutel kwijt is. Het bedrijf vermoedt dat reizigers de fiets op slot zetten en vervolgens uit gewenning de sleutel zonder erbij na te denken in hun zak steken.

Het gebruik van de ov-chipkaart om de fiets te ontgrendelen zou dit probleem moeten oplossen. Reizigers houden hun kaart voor een sensor bij het slot, waarna deze vanzelf openspringt.

Marise Bezema, hoofd ov-fiets bij NS, denkt dat het huren en inleveren van een ov-fiets sneller gaat door de nieuwe techniek. Ook is het systeem volgens Bezema gebruiksvriendelijker voor de reiziger, aangezien die "de ov-chipkaart toch altijd al bij zich heeft".

De test start met 350 fietsen op station Apeldoorn. Als dit een succes is, moeten alle 20.500 ov-fietsen in de loop van 2020 van het nieuwe slot voorzien zijn.