De Radboud Universiteit Nijmegen is de afgelopen twee weken vijf keer het doelwit geweest van een ddos-aanval. Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit aan NU.nl na berichtgeving in het AD vrijdag. Eén tentamen moest door de aanvallen worden afgelast.

Bij een ddos-aanval wordt er in korte tijd een grote hoeveelheid verkeer naar een server van een website gestuurd. Hierdoor kan een website heel traag worden of zelfs helemaal offline gaan.

De eerste aanval vond plaats op woensdag 27 november. Daarna gebeurde het nog vier keer. Het netwerk was daardoor net iets minder dan een uur lang onbereikbaar.

Door de cyberaanval was het voor de studie Informatica op 29 november niet mogelijk de digitale toets af te nemen. "Heel spijtig", noemt de universiteit het tegenover het AD. "We zoeken nu naar een ander geschikt moment om het tentamen plaats te laten vinden." De universiteit is van plan aangifte te doen van de aanvallen.

Niet de eerste ddos-aanvallen voor de universiteit

In de week van 24 september was de universiteit ook al doelwit van twee cyberaanvallen. De universiteit sluit dan ook niet uit dat er de komende tijd meer aanvallen kunnen komen, zo zegt een woordvoerder tegen het AD.

"Studenten en medewerkers moeten in de komende periode rekening houden met tijdelijke verstoringen van de informatievoorziening op de campus. We zijn op dit moment druk aan het werk aan een structurele oplossing. Dit gaat echter stap voor stap. Ook staat een team paraat om eventuele problemen op te lossen", aldus de universiteit.