De Amerikaanse toezichthouder FTC oordeelt vrijdag officieel dat Cambridge Analytica gebruikers ernstig heeft misleid bij het verzamelen van Facebook-data en het gebruiken daarvan voor politieke doeleinden. Het oordeel van FTC komt achttien maanden nadat het privacyschandaal plaatsvond.

De FTC klaagde Cambridge Analytica in juli dit jaar aan en verweet het bedrijf misleiding rond het Facebook-schandaal waarbij op grote schaal informatie van Facebook-gebruikers werd verzameld, zonder dat zij daarvan op de hoogte werden gebracht.

Cambridge Analytica gebruikte de persoonlijke informatie vervolgens om psychologische profielen van Amerikaanse burgers op te stellen, met als doel om deze in te zetten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De uitspraak is vooral symbolisch

Cambridge Analytica moet van de FTC alle data verwijderen die ze over Facebook-gebruikers hebben verzameld en moeten in de toekomst transparant zijn over hoe ze data verzamelen.

De Amerikaanse toezichthouder doet al een tijd onderzoek naar het privacybeleid van de twee bedrijven. Eerder dit jaar kreeg Facebook van de toezichthouder een boete van 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) voor de privacypraktijken van het bedrijf.

De uitspraak is vooral symbolisch; Cambridge Analytica is opgeheven na het privacyschandaal.