De politie heeft woensdag een twintigjarige Rotterdammer gearresteerd omdat hij op grote schaal gefraudeerd zou hebben via de betaalapp Tikkie. Volgens de politie loopt de schade in de tienduizenden euro's.

Met zogenoemde katvangers, tussenrekeningen, en vervalste 'tikkies' wist de man veel individuele Marktplaats-verkopers slachtoffer te maken. Hij werd betrapt omdat hij bij veel van zijn trucs hetzelfde telefoonnummer gebruikte.

De man werd gearresteerd na een samenwerking tussen het televisieprogramma Opgelicht?! en diverse politieafdelingen in het hele land. Veel slachtoffers hadden zich bij het programma gemeld, waarna het programma de politie tipte.

Uit de meldingen bleek dat bij de oplichtingen steeds één bepaald telefoonnummer werd gebruikt. Uit onderzoek van de politie bleek dat dit telefoonnummer bij zeker zestig aangiftes naar voren kwam.

Betaling van 1 cent zorgde voor overname van bankrekening

In juli dit jaar werd een man gearresteerd die ervan verdacht werd via WhatsApp betaalfraude te plegen. Ook hij maakte hierbij gebruik van de betaalapp Tikkie en vooral verkopers op Marktplaats waren het slachtoffer.

De verdachte zocht via Marktplaats naar mensen die spullen te koop aanboden en maakte een afspraak om de spullen te kopen. Vervolgens stuurde hij een link met een betaalverzoek via Tikkie om de betaalgegevens te controleren. Dit leek een onschuldige betaling van 1 cent.

Deze link leidde naar een website die leek op de normale betaalomgeving van Tikkie, maar was opgezet door de verdachte. Wanneer de verkoper de betaling van 1 cent via de nepsite voltooide, kon de verdachte het rekeningnummer van het slachtoffer overnemen.

De politie adviseert om nooit op een betaalverzoek van een onbekende te klikken.